Miras Kalan Ekosistem Gelecek için Emanet
Yüzyıllardır konuk olduğumuz bu ekosistemde karşılıklı alış-veriş içindeyiz. Ev sahibine karşı ticaret içinde olsaydık son zaman diliminde insanoğlu olarak karlı tarafta olurduk. Fakat yeni bir gezegen bulunmadı ve biz üzerimize düşen görev yerine getirmek zorundayız.
Geçmişten günümüze son 50 yılda verdiğimiz ekolojik hasar bundan önceki yüzyıllara kıyasla katlanarak artmaktadır. Plastik ve türevlerinin kullanımının her sektörde çok fazla kullanım alanı vardır. Gıda sektöründe paketleme alanında geri dönüşümü zor olan ürünler yaygın olarak kullanılmaktadır. Ambalajlarda geri dönüşüm oranı kullanılan hammaddeye göre değişim göstermektedir. Ülkemizde de plastik ambalaj kullanımı yurt dışı temin yoluyla elde edilerek hem ülkemizin ithal ürün tüketmesine hem de geri dönüşüm için kullanılacak enerji sarfiyatı açısından yüksek oranlar teşkil etmektedir. Bu durum düşünüldüğünde yine öz kaynaklarımızı tek kullanımlık ürünler için harcayarak verimli bir gelecek elde edebilmekten uzaklaşmaktayız.
Son yıllarda ülkemizde de ekimi için yasal izine tabii olan kenevir bitkisi doğada geri dönüşümü gerçekleşen ve ithalatı gerektirmeyen bitkisel kökenli hammaddedir. kenevir bitkisi kağıt ambalajlamanın yanı sıra iplik, dokuma, kumaş yapımında da kullanılmaktadır.
Korumamız gereken bize emanet doğayı çocuklarımıza bırakmak için daha temiz ve daha sağlıklı bir hayat sunmak zorundayız.